fredag 18 april 2008

Silly Season

Dags för en kvartalsrapport. Den är tung läsning.
Tölöviken först:
Vi har fått följa med musikhusbygget, vilket varit lätt eftersom just ingenting byggts i gropen mittemot riksdagshuset. Nu är det i alla fall nästan klart att musikhuset öppnar om några år. Dyrare blir det också.
Vi har berättat att logistikentreprenör Pekka Niska bygger en danspaviljong med resterna av tegelmagasinen som fasad. Resterna är i det här fallet verkligen resterna och motsvarar inte alls löftet om att spara så mycket som möjligt av magasinen. Ny omgång i stadsplaneringsnämnden som annars haft fullt upp med sossarnas interna prestigebråk om centrumtunnelns vara eller icke vara.
En annan tunnelentusiast som arbetar i stadshuset kom hem från Tallinn sent en fredag med ett lika oannonserat som "blygsamt" avtal i bakfickan. Till att börja med betalar skattebetalarna i Helsingfors 100 000 euro för ännu en utredning om tunnelförbindelsen mellan Tallin och Helsingfors. Hela projektet beräknas kosta hellre 3 än 2 miljarder euro.
Från trafikdesken:
Vi har hört och sett SAD föreslå att bussfilerna på Mannerheimvägen flyttas från vägens ytterkant till mitten bredvid spårvägen. Busshållplatserna skulle byggas mellan den nya bussfilen och de övriga körbanorna.
  • I dag kom nyheten om att automatmetrons pris stiger rejält. Urspungligen skulle trafikverket hosta upp 70 miljoner för att bli av med några förare. Nya priset är – håll i er nu – ungefär 110 miljoner euro!
Samhälle i övrigt:
Inrikesministeriet höll pressinformation i veckan. Ministeriet har kommit fram till att det inte är Al Qaeida utan den ökade alkoholkonsumtionen som är det största hotet mot rikets säkerhet. Parkvakten vill minnas att sänkningen av alkoholskatten var en kungstanke som statsminister Vanhanens första regering fick. Nyligen har statsministern uttalat sin förvåning över massmediernas fokusering på samhällets svaga. "Det går bra för Finland men det är det ingen som skriver om." Jo. Så bra går det att de skamliga brödköerna i Helsingfors blir bara längre och längre samtidigt som 1500 barn måste omhändertas i huvudstadsregionen årligen.

Etiketter: