onsdag 17 september 2008

Klotter eller konst

Ännu om demonstrationen i går: nog luktar det väldigt underligt. Kommunikationen lyser med sin frånvaro och har ersatts med poliser. Fastighetskontoret och ungdomscentralen har slutat tala med varandra - och jag tycker det är ett allvarligt varningstecken att inte ens journalister släpps in på ett seminarium om klotterbekämpning. Hbl försökte i går ta del av informationen där men fick stopp vid dörren.

Bland annat fullmäktige- och riksdagsledamot Paavo Arhinmäki (v) har talat varmt för att alla de miljoner som används för att bekämpa klottret kunde användas av ungdomscentralen i stället, för att aktivera ungdomarna och till exempel tillåta graffiti och gatukonst någonstans i stan. Arhinmäki släpptes inte heller in på seminariet, läs hans blogg.

Det jag själv såg av demonstrationen i går, en kort stund i Berghäll alltså, var rätt lugnt. Jag såg en handfull demonstranter provocera polisen med fula ord men jag såg inte själv några flygande ölflaskor. Men andra vittnesmål säger helt annat.

Det är ju ingen lätt fråga. Vem definierar vad som är konst, vad som är skräp, vad som är snyggt eller fult? Är spårvagnar fullklistrade med reklam snyggare än en graffitimålad vagn? Smaken är som baken och det är inte konstigt att det blivit strul. Men en sak är säker: lösningen är inte att kasta ölflaskor på poliser.