onsdag 5 november 2008

Miljöskandalen som tigs ihjäl


Yles nyhet i korthet: Ett omfattande miljöbrott har avslöjats i Vanda. Fett och oljor från restauranger och hushåll har hällts rakt ner i avloppet. Verksamheten har varit systematisk och den har pågått i flera års tid, säger polisen som spänt ögonen på det misstänkta tusbyföretaget sedan våren. För tre dagar sedan gjorde polisen ett "massivt tillslag". Hela 11 personer har anhållits och företagets bokföring har beslagtagits.

Systematiskt. Med andra ord har instruktionerna gått från toppen till verkstadsgolvet. Miljöbrott, jo. Men ekonomisk vinning? Sannolikt ja.
Det är grymt.

Vad säger miljömyndigheterna i regionen? Hur reagerar man på SAD, på Helsingfors miljöcentral, vid Nylands miljöcentral och vad framförallt säger miljöinspektören i Vanda?
Parkvakten har iakktagit telefontrafiken hela eftermiddagen och plötsligt är det klart att miljöbrottet inte är den enda skandalen. Eller vad sägs om högt avlönade miljöchefer som kommenterar med att inte kommentera, eler inspektörer som nöjer sig med att klaga på bristande resurser, som berättar att "det är som det brukar" och som hoppas att allmänheten håller ögonen öppna.
Visst är det grymt, det också.

Läs mera i morgondagens HBL!