torsdag 6 november 2008

Råtafs

Så skakas sfp av en skandal, på Svenska dagen och allt. Jämställdhetsministerns statssekreterare, helsingforspolitikern Stefan Johansson får böja sig för stämpeln snuskgubbe. "Rakt-på-sak råtafsande" skriver Solveig Arle i sin ledare i Ny Tid, som var först med nyheten.

Signaturen Maria Björnberg-Enckell (man får ju anta att det faktiskt är fråga om sfp-politikern själv) kommenterar nyheten på Internytt så här:


Stefan hör till de en av de mest rakryggade personer jag stött på i politiken, trots många och långa möten i stadsfullmäktige i Helsingfors har något sånt här aldrig förekommit i de sammanhangen. Verkligen beklagligt och en stor förlust för oss alla.


Det blir ju tyvärr lite tokigt, för låter som om hon vill berätta att Johansson aldrig har tafsat i fullmäktigesalen. Det får man ju bara gratulera honom för, ha. Björnberg-Enckells blogg förklarar lite mera ingående att han handlat utanför sitt normala beteende och inte är någon tafsare: "Stefan Johansson är inte uppfostrad i fina salonger och saknar kanske vissa koder, men han har aldrig uppvisat chauvinistiska tendenser."

Så vet vi det. Själv säger Johansson att han var trött och berusad. Det är ingen förklaring.

Verkligen synd att folk gör bort sig så här. En hel (politisk) karriär kan kastas bort med ett enda tafs. Så skriver ju Björnberg-Enckell att någon borde ha tagit i hans alkoholproblem. Tyvärr är han ju i så fall långt ifrån den enda i Finland som lider av ett sådant. Som sagt, alkohol är verkligen ingen ursäkt för att bete sig illa – men visst är attityden till den ett stort problem, som genomsyrar hela vårt samhälle. Det är fortfarande rätt okej att bli askalaspackad och göra bort sig, ja nästan socialt accepterat. Speciellt på firmafester och andra lättsammare tillställningar, där "det hör till". Vi ser helt enkelt på tok för sällan allvarligt på att folk super.

Därför är det bra att kvinnor (och män!) ryter till och inte bara låter det gå när någon tafsar eller gör något annat oacceptabelt i fyllan. Men vi borde alla också bli bättre på att säga till redan i ett tidigare skede.

8 Comments:

Blogger Unknown said...

Just så här är det! Tack för det fiffiga och träffsäkra inlägget i debatten!

6 november 2008 kl. 14:11  
Anonymous Anonym said...

Oooops! Det var en uppvisning i ett annat slags chauvinism - varför reagerar inte media på Mia Björnberg-Enckells fullkomligt katastorfalt helsneda ursäktande av Johansson? "Inte uppfostrad i fina salonger"???!!! Tror Mia B-L att råtafsande hör till koden utanför ring tre? Själv uppvuxen bland oborstade sällarn i skärgården (som Johansson) vågar jag påstå att folkvett och respekt för medmänniskan oberoende av klass eller kön är vanligare utanför än innanför ring tre. Att en ledande sfp:are går omkring och tänker/tror som MB-E är mer scary än både Johanssons tafsande och Wallins grodor om jämställdhetsevangelium.

12 november 2008 kl. 09:14  
Anonymous Anonym said...

Undrar det samma! Igår på dagen fanns det en nyhet på Yles Mellannyland-sida om B-L:s uttalanden (hbl:s nätupplaga citerades). Senare på eftermiddagen hade nyheten förpassats till arkivet, och fanns inte längre att läsa bland dagens nyheter / nyheter inom 24 timmar. Varför skall dethär tystas ner?

12 november 2008 kl. 13:32  
Blogger Mie said...

Var anser sig MBE vara uppfostrad ? Oberoende av uppfostrans geografiska läge har ståndssamhället (no pun intended) till och med sopats undan på Sveriges ambassad.....alltså uppdatera skolornas läromedel i huvudstadsregionen....Heja SFP, full fart i nedförsbacken!

12 november 2008 kl. 16:11  
Anonymous Anonym said...

En går och tafsar på damer på ambassaden och en annan går och ger klantiga kommentarer. Dethär ger ju en bra bild av SFP... "Salongshelsingforsarna" beter sig inte alltid så perfekt själva heller, i eller utanför salongerna, vilket vi fick ett prov på här av Björnberg-Enckell.

13 november 2008 kl. 01:16  
Anonymous Anonym said...

Läste Brittiska Metros artikel om tafs-skandalen. Illustrationen till artikeln "tafsade" åtminstone på min näthinna....... men reagerar man si är man pryd och mot avspänd fri klädsel och reagerar man så så är man en snuskpelle. Bäst att vara nykter, cool och inte utåt visa eventuell hormonell aktivitet alls.....

13 november 2008 kl. 20:10  
Anonymous Anonym said...

Jag skäms för hur Johansson betedde sig och för hur Wallin och Maria Björnberg-Enckell gjorde bort sig. Jag är illa rädd för att det här får SFP stå för en längre tid. Folk glömmer inte så lätt, det kan påverka kommande valresultat.

15 november 2008 kl. 13:57  
Blogger Hbl-granskning said...

Nej, det finns ingen orsak att glömma. Man gissar dock att expertisen i form av Göran Djupsund och Jan Sundberg tycker just det. Den förres politiska analys gick ut på att det förflutna inte spelar någon roll i fallet Torvalds, men tyckte också att Kanerva borde avgå på grund av sitt privatliv utan trakasserier. Den senare tror att Stefan Johansson och Maria Björnberg-Enckell fortfarande behövs i politiken. Till vad?

Svenska Yle har bidragit till glömskan genom att stryka debatter om sfp. Den kritiska allmänheten vill inte skada sfp, utan vill att sfp-ledningen och rådgivarna inte gör. Efter att ha ångrat sitt ordval om jämlikhetsevangeliet skrev Wallin (14.11)"Att Hbl valde att inte publicera ett anonymt tips var självfallet en journalististisk etisk bedömning. En helt annan typ av journalistiskt omdöme stod däremot Ny Tid-chefredaktören för. På fullt allvar trodde hon tydligen, att ett tips utan källhänvisning i en så pass allvarlig fråga som denna skulle tas in av en dagstidning i pladderspalten - på valdagen. Ridå, Solveig Arle!" Då sådana misstag upprepas talar man inte om enstaka händelser utan ett drag.

Stefan Johansson kan be om ursäkt för vad han gjort, men den övriga ledningen kan inte be om ursäkt för hurudana de är på grund av upprepade tabbar(här tänker man med citatet ovan i minnet på att de är oeftertänksamma, orättvisa, bittra och hatiska). Det behövs inte heller, men vem som helst måste inte få leda ett parti utan kritik i en demokratisk tillämpning. Är det så har medierna försummat sin uppgift. Man kan spekulera i att tystnaden minskar förtroendet inför nästa val, medan en öppen debatt kunde leda till bättre framgång. Som det är nu kan det vara att sfp-ledningen drar partiet med sig i fördärvet mot anhängarnas vilja med konsulternas råd. Vi har en ledning som kanske hellre ser att det går just så än att de skulle medge sina misstag och låta bättre förmågor ta över.

Det sägs att Svenskfinland är luckan västerut. Den politiska traditionen vittnar ändå om en läcka österifrån.

23 november 2008 kl. 11:58  

Skicka en kommentar

<< Home