onsdag 5 mars 2008

Hur mår ditt sopsamvete?

En snabb rundfrågning bland mina närmast sörjande visade att de har väldigt ohälsosamma sopvanor. Flera stycken slänger både glas- och aluminiumburkar i blandavfallet. De flesta för ut tidningar, men alla orkar inte sortera papp i samma veva. För att inte tala om att kompostera – "det luktar".

Finländare är bra på att återanvända flaskor och återvinna tidningspapper, men det beror på att det finns industriparter som vinner på det och vill ha tillbaka våra pantflaskor och gamla tidningar. I övrigt är vi väldigt dåliga på att sortera.

När handeln och industrin i bästa fall sorterar närmare 100 procent av sitt avfall går över 60 procent av samhällsavfallet i Finland osorterat till avstjälpningsplatsen. Vi är alltså lika bra (läs: dåliga) på att sortera som britter och portugiser. I Sverige åker däremot bara lite på en tiondel till avstjälpningsplatsen, i Danmark ännu mindre. Ska vi låta svenskarna vara bättre, va?

Det är lite som att bränna upp pengar, faktiskt. Visste du till exempel hur mycket energi det går åt till att återvinna en aluminiumburk, jämfört med att producera en ny? Max fem procent. Och aluminiumburken kan återvinnas i all oändlighet. Släng den inte.

Största synden är ändå hur mycket matrester det ligger på avstjälpningsplatserna i dag. Det är faktiskt inte svårt att A) köpa bara så mycket mat man själv tänker äta och B) kompostera. Nedan anvisning från SAD om hur du gör ett kompostkärl av ett par tidningssidor. Jag har länkat till den förr. Mitt tips för att få komposten att sluta lukta? FÖR UT DEN OFTARE.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

En liten detalj brukar utelämnas när det diskuteras sopsortering. Det finns många ställen där sopbilen helt enkelt tämmer alla nogrannt sorterade sopkärl på samma hög. Inte så lyckat för miljön, men de som vill sortera får ju chansen att känna sig duktiga.

10 mars 2008 kl. 15:40  

Skicka en kommentar

<< Home