tisdag 31 juli 2007

Meter efter meter


Meter efter meter, originally uploaded by tommy pohjola.

Kampenspåran är långsam att bygga. Men nu nuddar spåren Tennispalatset.

Etiketter:

söndag 29 juli 2007

Ministrarna bloggar 2

Eftersom regeringen lanserat ett särskilt metropolprogram håller Parkvakten ett vasst öga på alla ministerbloggar. Tyvärr har det inte hänt så mycket sedan förra kollen.
I Sverige är debatten om politikernas bloggar i full gång:
  • clipped from: www.svd.se
  • Politiska partier, företag och organisationer kommer att försöka hitta sätt att erbjuda seriösa frilansbloggare arbetsvillkor som liknar journalisternas i samband med större evenemang och händelser.
Svenska Dagbladet fortsätter på ledarplats:
  • clipped from: www.svd.se
  • Det har diskuterats mycket om värdet av att politikerna bloggar. Jag börjar luta mot att det bästa med företeelsen är att allmänheten nu får ta del av ganska avancerad mediekritik, direkt från hästens mun, så att säga, och själva bedöma vem de ska tro på.
Och sidu! På kultur- och idrottsministerns hyfsat ofta uppdaterade blogg:
  • clipped from: stefanwallin.blogsome.com
  • Appropå just detta: när det i journalistkåren fortfarande vimlar av folk, som på 70-talet såg DDR och Sovjet som mönstersamhällen - när skall vi då få se en journalistkårens gransning av sig själv? Hbl har redan börjat med att granska 70-talets Torvaldsismer in det ögonblicket han gick över till politik, alltså i år. Törs vi tro att en följande artikel upplyser oss om vad dagens Hbl-journalister producerade på 70-talet? Eller, ja, skall vi låta det förgågna vara?

Etiketter:

fredag 27 juli 2007

Nordenstreng: Sånger från Rödbergen

Är det här början på hösten eller slutet på sommaren? För många är Markus Nordenstreng mera känd som den där radioprataren på Radio Helsinki. Songs From Red Hill (Rödbergen?) kan kanske ändra på den saken. Albumet släpps den 29 augusti. Känns myspace alltför space kan man alltid titta in i Femkantens Popparienkeli och tjuvlyssna.

Etiketter:

tisdag 24 juli 2007

Bastu på vatten

Nyhetschefen ringde imorse, på min första arbetsdag sedan semestern. Jag stod i köket, hade precis läst tidningen, funderade på om jag skulle raka bort semesterskägget eller inte.
Det visade sig att han ville att jag skulle bada bastu. Alltså precis det som jag gjort de senaste fyra veckorna.
Ni kan läsa om det imorgon. Heidi Lunabbas konstverk "Sauna obscura" invigdes igår vid Tölöviken. Det är en flytande bastu som samtidigt fungerar som en kamera, dvs hela Tölöviken reflekteras på väggarna. Det är ganska snyggt. Tyvärr var vädret så pissigt att det inte blev något bastubad idag, vi var bara en bunt journalister som trängdes inne i stugan, där det var ungefär 40 grader. Men Lunabba lovade att det kunde bli åtminstone 90 i hennes egendesignade vedeldade bastu. För fem euro kan ni pröva själva, Konsthallens personal ror fram och tillbaka varje dag mellan klockan 11 och 18.

Etiketter:

Vanhanen: Är det nu som ridån går ner?

Det finns nationella beslut och diskussioner som intresserar Parkvakten. Strax före midsommar skrev jag detta i ett blogginlägg appropå en radiointervju med Matti Vanhanen:

En tankelek: Om statsministern säger att regeringen kniper käft om rapporter, planer, utredningar, utvärderingar och vad allt det kan handla om så betyder det att också förvaltningar på lägre nivå mörkar beredningen.
  • Ingen diskussion om Tölöviken.
  • Ingen debatt om musikhuset.
  • Inte ett jota om den märkliga faktureringen mellan staden och HNS.
  • Tyst om bussbolaget.
  • Spårvagnsbråket bara försvinner.
  • Alternativ till Västmetron – vad är det?
I går var det då ett himla hallå om Vanhanens senaste PR-utspel. Helt rätt att det var det. För det han säger är inte ett förbud att delta i vilken som helst enkät. Alla rundfrågningar handlar inte om matrecept och bantning. Det kan gälla Stasiarkiven, som i Aamulehtis fall (tyvärr lyckas jag inte länka till ifrågavarande artikel). Eller Sibbo för den delen.
Är man politiker räcker det inte med att trycka ut pressmeddelanden, skriva insändare och hålla anföranden. Det ingår i förtroendeuppdraget att också ställa upp på intervjuer särskilt om intervjun handlar om utredningar, rapporter, förslag och allt som kan tänkas ingå i ett beslutsunderlag. Det är ett sätt att delta i den offentliga debatten och det är därför som statsministerns nya regler ska få oss alla att hicka till.

Etiketter: ,

måndag 23 juli 2007

I lådorna men varför?


Schackmatt.jpg, originally uploaded by tommy pohjola.

Schackplanerna i Brunnsparken är öde en fin dag som denna. Självklart. Pjäserna är låsta i lådor. Hallå?!

Etiketter:

söndag 22 juli 2007

Sibbo filar på besväret

Hoppsan!
I början av augusti ska besvären mot Sibboannekteringen vara inne hos HFD.
Sibbo kommun filar förstås in i det sista på formuleringarna och helt utan fnurror på tråden verkar det inte gå.
Styrelseordförande Christel Liljeström (sfp) skriver så här:
clipped from www.liljestrom.nu

Mitt dilemma gäller närmast argumenteringen för sättet att bygga upp besväret.
Juristerna har kommit fram till att tröskeln för HFD är lägre att godkänna ett besvär som hänvisar till fel i tillvägagångssättet och som kräver att beslutet upphävs för att remitteras till ny beredning.
Först i andra hand skulle kommunen kräva att beslutet som helhet skall upphävas och avslås till alla delar.

Juristerna argumenterar med sannolikhetsteorin som grund. Sannolikheten att HFD går emot statsrådet enbart till den del att man fastställer att det begåtts fel under processen och att saken bör beredas på nytt, är större än att HFD skulle förkasta såväl beslut som dess substans.

Jag känner i ryggmärgen att jag vill göra precis tvärtom.
Först skall kommunen kräva att beslutet ogiltigförklaras till alla delar. Här tar vi stöd av befintlig lagstiftning. I andra hand kan kommunen kräva hänvisande till formfelen att ärendet bör beredas på nytt.

blog it

Etiketter:

Tillbaka till verkligheten

Trots att jag är storkonsument när det gäller musik har det egentligen ingen betydelse att Free Record Shop lämnar landet, men jag sörjer att Gastronautti som jag aldrig anlitat tvingas sätta lapp på luckan.
Gastronautti var en slags dyrare pizzataxi. Maten hämtades från en rad restauranger runtom i stan. Minimibeställningen hos gourmetbilen gick på 20 euro plus 11 euro för transporten i innerstaden.
Lilla Gastronauttis misslyckande bekräftar att Helsingfors är en ganska liten stad. Kundunderlaget för den exklusiva servicen räckte helt enkelt inte till.
Free Record Shop hade intressant nog också ett efterfrågeproblem trots att det företaget ju säljer och lever på tio i topp-produkter som Madonna, Linkin Park och vad det nu kan vara. CD-skivor är för dyra jämfört med priset för samma musik på internet. Plus att utbudet är nästan oändligt mycket större.
clipped from www.hs.fi


"Konsepti on uusi, ja kaupunki on – voisikohan näin sanoa – sille liian pieni", arvioi Olli Erkamo, joka on Gastronautin osakas ja on toiminut sen rahoittajana ja neuvonantajana.

 blog it

Etiketter:

fredag 20 juli 2007

En cykelmarodör går lös

Tjuvarna har trollat bort en jädrans massa cyklar i Helsingfors också den här sommaren, rapporterar finska radionyheterna.
Det är ändå hederligt tjyveri.
Betydligt värre är det då att med kniptång kapa av två ekrar i det bakre däcket, något som Parkvakten drabbats av.
Vad är det för en dåre som går omkring med en kniptång och klipper av folks ekrar fullt medveten om att katastrofen smyger sig in på cykelägaren? Det går nämligen att cykla en god stund. Flera cykelfärder senare har däcket formats till ett S och så är det bara att besöka verkstaden som Parkvakten eller om det vill sig illa besöka verkstaden EFTER akutmottagningen.
Pris för nytt däck: 100 euro. Att tack bara, whoever you are.

Etiketter: ,

torsdag 19 juli 2007

Suget efter garage

Det är väldigt dyrt att äga bil i en storstad.
Dyrt att köra.
Dyr att underhålla.
Och så är det detta med miljön.
Ändå är efterfrågan på garage stor, skriver kollegan Viktor Grandell på ekonomin.
Det är otroligt därför att de här bilplatserna är så dyra, på Manhattan-nivå.
En mörk betongplätt i Helsingfors kan kosta 30 000 euro, i snitt är priset för ett varmgarage i innerstaden mellan 50 000 och 100 000 euro.
Förmedlarna är inte förvånade. En som började 1971 berättar att en kvadratmeter bilplats kostade ungefär en månadslön då.
– Det är samma sak nu. En månadslön per kvadrat. Det är inte verkligheten som har förändrats utan siffrorna säger försäljningschef Pekka Laakso på Kiinteistömaailma.
Läs mera i fredagens Hbl!

Etiketter:

onsdag 18 juli 2007

Kalima vill inte

Kai Kalima, sosseledaren i Helsingfors som jag skrev om för en tid sedan, ger ingen intervju.
Han har backat efter att ha fått mördande kritik av främst sibboborna.
Han vill så att säga inte röra om i grytan nu längre.
Synd.
Jag hade främst velat veta lite hurdan han är som person.
Men jag är säker på att det kommer nya tillfällen.
Dessutom ska jag ringa honom i morgon igen. Man vet aldrig.

Etiketter:

lördag 14 juli 2007

Heta Helsinki

I dag noterar vi att också svenskarna har fått upp ögonen för förvandligen i Rödbergen och Berghäll. Men det är en otroligt irriterande ovana som de har i Sverige att kalla Helsingfors för Helsinki, lyckligtvis var det bara i rubriken i det här fallet.

Etiketter:

fredag 13 juli 2007

Gröna vågen men var?


Det är fint det här med internet.
Oändliga möjligheter för formgivare och innehållsproducenter.
Inte alltid helt glasklart för läsarna.
Jag är begaistrad av flera sajter. En som behövs mycket är SAD:s resplan. Praktiskt!
Helsingfors stads och Esbo stads hemsidor är också bra, också om somliga ämbetsverk på helsingforssidan kör med bronsåldersfunktionalitet. Men vi säger att det hela fortfarande är under konstruktion och hoppas på snabb förbättring.
På tal om Helsingfors stad. Ingenjörerna på trafikstryrningscentralen vill vara lika bussiga som kollegerna på SAD. De har fixat en webbplats där bilisterna kan kolla gröna vågen. Alltså trafikljusen, hur de är kopplade på olika gator i rusningen på morgon, eftermiddag och kväll. Kul! Ända tills man tittar in och förstår ingenting. Nämen se på bilden här ovanför. Weird shit.
Sedan finns där en bruksanvisning också som vid första anblick är nästan lika förvirrande som "ruttkartan".

Etiketter:

onsdag 11 juli 2007

Statistik och "statistik"

Hoppsan! Följande FNB-notis ramlade nyss ner genom brevinkastet:

Kollektivtrafiken i Helsingfors i flitigt bruk
Helsingfors, 11.7.
Kollektivtrafiken i Helsingfors används flitigt jämfört med övriga storstäder i Europa. Enligt en färsk utredning av nätverket för kollektivtrafiken i europeiska metropoler EMTA görs 64 procent av samtliga motorfordonsfärder i Helsingfors med kollektivtrafiken. Med den andelen ligger Helsingfors högt på EMTA:s lista.
Sammanlagt 24 europeiska metropoler deltog i undersökningen. Sevilla och Stuttgart ligger sämst till. Bara 20 procent av alla färder i dessa städer görs med kollektivtrafiken.
I utredningen granskades kollektivtrafiken i city och i metropolområdet separat. Inom SAD-området utgör kollektivtrafiksandelen 38 procent. Flitigast använder man kollektivtrafiken i Madrid, 47 procent.


Så här långt är allt OK, ja till och med positiv läsning. Men sedan kommer liemannen:
Uppgifterna i EMTA:s utredning är från 2004.
Håhhåijaa.

Etiketter:

tisdag 10 juli 2007

Sibbo: Svårt att hänga med i debatten




Stoppa pressarna.
Migrationen till Sibbo har börjat.
Fast det handlar inte om nya tvåbenta invånare utan koloradobaggar. Enligt FNB har växtinspektörerna hittat två präktiga exemplar i en östnyländsk potatisodling. Larmet har gått.
Samtidigt som jakten på koloradobaggar nu säkerligen når nya nivåer fortsätter debatten om den hotande tvångsannekteringen i pressen och på internet. Det är bra. Det talas om bristen på god förvaltningssed och uttrycks en oro för det krympande kommunala självstyret. Regeringen får skällor för att ha gått med på Myllyniemis förslag – det krympta förslaget, 30 kvadratkilometer i stället för 50.
Tyvärr är det tufft att hänga med i diskussionen. Den pågår i många olika kanaler och just som man tror att man hänger med dyker det upp något intressant bakom en annan krök. Det blir svårt att skilja på fakta och åsikter. Därför är internet för många inte alls den kunskapskälla som den presenterats som utan stavas kaos och desinformation.
Det tröstar inte att många beslutsfattare alldeles säkert är lika förvirrade inför nyhetsflödet och cyberåsiktsmaskinen som de medborgare vars intressen de valts att bevaka, bland annat genom att öppet och med respekt för både väljare och landets lagar redogöra för sina åsikter och sitt handlande. Andra kanske uttnyttjar anarkin och oredan hänsynslöst för egna syften.

****************

Jag har i dag försökt nå Kai Kalima för en intervju. Kalima är ordförande i den socialdemokratiska gruppen i Helsingfors stadsfullmäktige.
Ja, Kalima är den där mannen som jämförde Sibbo med en korvkiosk. Det är en anmärkningsvärd parallell med tanke på att han är professor i finansrätt vid Helsingfors universitet. När jag hör ordet professor tänker jag på Matti Klinge. En gentleman. Man kan argumentera på så många sätt.
Men det är inte på grund av den märkliga kioskjämförelsen jag vill ha tag på Kai Kalima utan på grund av hans insändare i gårdagens Helsingin Sanomat, och egentligen annars också. Vem är den här karln?
I alla fall är han missnöjd igen. Han anser fortfarande att 30 kvkm är för lite, att Helsingfors borde få den 50 kvkm:s bit man var ute efter innan Myllyniemi blandades in på inrikesministeriets begäran.
Det som förvånar mig är följande stycke:
Beslutsfattarna i Sibbo har av främst språkpolitiska orsaker hindrat Helsingfors från att bygga i områden som staden äger i Sibbo. Samtidigt har sibboborna utnyttjat i stor skala service och tjänster i Helsingfors.
Rätta mig om jag har fel men är det nu inte så att Sibbo har sedan länge en klar finskspråkig majoritet, särskilt i det område som Helsingfors hoppas få? Och vidare, hur går påståendet om språkpolitik ihop med att mer än nio av tio sibbobor (som röstade, alla gjorde det inte vilket är bra att komma ihåg) förkastade annekteringen i en folkomröstning?
Det där andra förstår jag ännu sämre. Har exempelvis svårt att se att sibboborna först gratisparkerar i Östra centrum, fuskåker sedan metro till Kampen för att smyga in på lite gratisbio i Tennispalatset.
Så jag fortsätter ringa Kalima. Det här måste nog redas ut.

EDIT: Föredragande minister Pekkarinens (c) motiveringar till ett nej hittar du här.
Och så ännu några läsvärda bloggar: Vihervaara kommenterar här och Wadenström här.

Etiketter:

måndag 9 juli 2007

På tal om parker


På tal om parker, originally uploaded by tommy pohjola.

Wow! Dianaparken, heter den så?, i Trekanten blir riktigt snygg.

Etiketter:

söndag 8 juli 2007

Memo från Smedsparken


Memo från Smedsparken, originally uploaded by tommy pohjola.

Det gröna är stadens lungor. Skönt!

Etiketter:

lördag 7 juli 2007

Flera smurfar!

Dagens Hesari berättar att trafikverket anställer flera smurfar.
Smurfar är biljettkontrollanter.
Orsaken är att så många fortfarande fuskåker.
För två år sedan kostade den här personalen HST 600 000 euro mera än vad kontrollerna inbringade. Nu är skillnaden 350 000 euro och det är man nöjd med. Nöjd med!?
Trafikverket har ett allvarligt imageproblem. För hur mycket det än drar ny spårväg upp och ned i Kampen och Vallgård överskuggas verksamheten av det ökade antalet egna "poliser" och fortsatta tokkontroller, indragna eller försämrade busslinjer, alla problemen med låggolvsspårvagnarna och – på riktigt – hajpar utbyggnaden av trådlöst internet i bussar och spårvagnar som någonting som seriöst förbättrar kollektivtrafiken.

Etiketter:

fredag 6 juli 2007

Var är cykelstället?


Var är cykelstället?, originally uploaded by tommy pohjola.

Kampens köpcenter, Fredans ingång. Cykelfientligt, fortfarande.

Etiketter:

onsdag 4 juli 2007

Råttor med vingar

Jag köpte just glass i en kiosk på Esplanaden. När jag betalade (med dyra slantar, 2,20 för en liten boll!) varnade flickan för solen och måsarna. "Ät upp den snabbt så den inte smälter bort och akta måsarna, de är kvicka." Och visst, på kiosktaket och trafikljusen nära kiosken satt det stora klungor med måsar och spanade.

Många uteserveringar har spänt upp linor och nät för att slippa kräken men det är ju knappast ett alternativ i parker eller på stränder. Jag tror det bästa knäpet är att öva sig på att äta utomhus. Gör man det ofta kanske man blir bättre på att ducka, som en riktig anti-måsninja. Så nu tänker jag börja utsätta mig för hård träning. En stor uppoffring i det här soliga vädret.

Etiketter:

måndag 2 juli 2007

Grattis Tuska!

Ingen drunknade.
Ingen lekte korvgubbe i tältet.
Ingen… Äh, lika bra att ge upp. Jag har nu surfat seriöst på nätet, rentav jagat svarta feta rubriker om ond bråd död eller vad som helst som legitimerar folks farhågor om corpsepaintade och hårt piercade troll med ankarkedjor och tatueringar stora som landingsbanor, som år efter år invaderar Kajsaniemiparken. Verkar inte finnas några.
Tuska är en stadsfestival som Helsingforspolisen är nöjd med. Bara små ordningsproblem. Så där har det varit sedan starten för tio år sedan.
Klagomålen kommer främst från bostadshusen längs Tokoistranden och annanstans i Hagnäs. Oljud. Hemskt oljud. Dem ska man förstås ta på allvar, vilket byrån för bullermäteri (det finns helt säkert en, det måste finnas) och festivalarrangören gör, men också sätta i proportion till ja just det, nyttan och nöjet. Bara en sån sak att det är inte helt små slantar i rullning i centrum när några tio tusentals finländska och utländska festivalbesökare ska äta och sova.
Up the irons!
Läs mera i HBL och på HS.fi.

Etiketter:

söndag 1 juli 2007

Kom tillbaka, illaluktande kläder och rosslig hals! Allt är förlåtet!

Jag säger bara en sak: rökförbudet. Hela Annegatan ser ut som en askkopp just nu.