lördag 29 mars 2008

Tåg till hjärtat av Europa

Knappt har tanken på en tunnel (centrumtunneln) begravts när en ny lanseras.
Men en tunnel under Finska viken till Tallinn är inte en så dum idé. Tänk på möjligheten att åka tåg till hjärtat av Europa. Det förutsätter att esterna får ordning på sitt eget järnvägsnät. Nu fattas bara pengar. EU-lobbandet är i gång.
Nyheten om att stadsdirektörerna Edgar Savisaar och Jussi Pajunen gjort ett intensionsavtal om tunnelbygget nådde Yle:s text-tv och radionyheter i går på eftermiddagen. Stadskansliets PR-avdelning lyckades inte få ut ett pressmeddelande, varken före tillställningen i Tallinn eller efteråt. Fortfarande kan man inte hitta nyheten på stadens egen hemsida. Också Helsingforsfullmäktiges ordförande Rakel Hiltunen (sdp) är överraskad. Hon säger till Helsingi Sanomat att hon inte kände till Pajunens planer.
Intensionsavtalet innebär att städerna söker EU-finansiering för en ordentlig tunnelutredning. Den beräknas kosta 800 000 euro. Helsingfors och Tallinn – det vill säga skattebetalarna i Helsingfors och Tallinn – betalar dessutom 100 000 euro var från egen ficka.
Det görs sex miljoner resor mellan de två huvudstäderna årligen. Ingen vet exakt hur många det är som pendlar men deras antal uppskattas i tusental. Mot den bakgrunden finns det ingen anledning att mörka projektet.
Mycket underlig informationspolitik.

Etiketter: , ,

onsdag 26 mars 2008

Goodwill för 732 000 euro

Hamnnämnden i Helsingfors har godkänt en rätt saftig partynota. Festen är på planeringsstadiet men så mycket är klart att när Nordsjöhamnen öppnar på hösten kostar kalaset 732 000 euro.
Kaarin Taipale (sdp) tycker att det är okej. I en intervju till Radio Mellannyland i dag säger hon att hamnen ju gagnar hela landet och därför också förtjänar en lite större fest.
Men tänk om hamnnämnden i stället meddelat att jo, vi har tänkt lägga över 700 000 euro på en stor ceremoni men väljer att donera pengarna till Barnens Borg / krigsinvaliderna / färdtjänsten / förbättringen av Sandudd / kollektivtrafiken / annat, välj själv.
DET hade varit ett PR-trick av rang.

Etiketter: , ,

Ploga, sanda, sopa

Trevligt väder i dag. Just som jag hade glatt mig åt att sanden börjat sopas bort från gatorna har vi ett nytt, tjockt lager snö att ploga bort. När vattnet på Helsingfors gator inte kan bestämma sig för vilken form det ska ta får staden ständigt vara i beredskap att ploga, sanda, sopa eller salta - och det kan se olika ut från dag till dag.

Och så ställer vädret till det för trafiken också.

Konstig vinter i år. Eller i vår.

måndag 17 mars 2008

Tyck till om citycyklarna

Trafikverket ska förnya citycykelkonceptet och vill veta vad användarna tycker. Är det viktigare att de är gratis, eller att de har växlar och karta? Skulle du vilja kunna hyra cykel via mobilen? Godkänner du böter för cyklar som inte lämnas tillbaka i tid? Vad tycker du om att cyklarna har reklam?

Frågeformuläret finns tyvärr bara på finska, men när man väl har svarat blir man tackad på hela tre språk. Svara här.

fredag 14 mars 2008

Fem euros bilen är här

Från och med i dag kan du hyra en bil i Helsingfors för fem euro. Det är företaget o2 Media som lanserar Smartbilar inplastade i reklam: olika företag betalar alltså i princip din bilhyra, i utbyte mot att du är omkringkörande reklamskylt.

Det här betyder ju förstås att du måste uppfylla en del krav. Dels måste du köra minst 30 kilometer men högst 100 kilometer per dygn, annars får du böta 50 euro. Så måste bilen hållas ren och snygg också, så reklamen syns. Och så måste du följa trafikreglerna noga, så inte företaget du gör reklam för får trafikdårsrykte. Krockar du är självrisken 750 euro, låter du bli att hämta bilen utan att ha avbokat två dygn i förväg kostar det 50 euro, kör du mer än 100 kilometer per dygn kostar det dig 20 cent per kilometer... ja, läs avtalet noga innan du hyr.

Idén fick vd Ilkka Tiainen från Tyskland, där han studerat och det är vanligt med reklambilar. Här i Finland är konceptet nytt. Vi är inte heller lika aktiva när det gäller att dela bilar genom bilklubbar som City Car Club. I grannlandet Sverige är det mycket vanligare. Men det är ju miljögärningar i allmänhet där, jämfört med här.

Hyrbilen är en ekohandling så länge den är alternativet till att köpa bil. Betyder billiga reklambilar att du börjar ta bil överallt i stället för att cykla eller åka spårvagn är den inte det. Men det visste ni väl. Hur som helst, Parkvakten gillar alla försök till att minska på bilparken i Helsingfors.

onsdag 12 mars 2008

Vem betalar det nya biblioteket?

I väntan på ett definitivt byggbeslut om musikhuset måste man hålla i partyhatten när man läser nyheterna om allt som ska byggas i Helsingfors.
Vi har norrmannen med korshotellet snett mittemot presidentslottet.
Vi har förslaget om att täcka den vindpinade Skeppsbrogatan med ett däck som blir park.
Kostnaderna för dessa har ingen talat om, till skillnad då från västmetron och Ringbanan till exempel.
För att det inte ska bli långtråkigt i byggbranschen presenterades det i dag ytterligare ett 100 miljoners projekt – centrumbiblioteket. (Hela pressmeddelandet finns som en kommentar här under, tyvärr bara på finska.)
Det är i och för sig inget nytt i bibbaplanen, den har vi sett förut, och också det är ett behjärtansvärt initiativ. Böcker är bra, liksom parker.
Nu söker staden samarbetsparter och det är då det börjar klinga illa.
Vi är tillbaka i musikhusgropen. Ska någon tät sponsor hjälpa att fylla gropen? Det vet vi i slutet av den här månaden. Och i fall ingen vill – vem skulle då vara intresserad av ett bibliotek, låt vara med eventuell konsertsal och utställningsutrymmen?
Under tiden som den säkerligen intensiva jakten på finansiärer pågår rekommenderas ett besök till Richardsgatans filial.
Läs mera i morgondagens Hbl!

Etiketter: ,

tisdag 11 mars 2008

Fyra nya stjärnkrogar

Nå, så har Helsingfors Michelinkrogar blivit fler. I dag blev det klart att Chez Dominique fortfarande har två stjärnor och Demo en. Nya stjärnrestauranger är Postres och Carma som båda fick en var.

G.W. Sundmans förlorade sin stjärna. Jag kan inte uttala mig om varför för jag har aldrig ätit där. Jag tror knappast jag kommer att äta på de andra lyxkrogarna heller, om inte jag typ håller mig till förrätt och isvatten. För prisnivån är bara tokig. "För två morotsstickor i kors", som kollegan uttryckte det. Men han kanske minns fel?

Michelinguiderna delar också ut Bib Gourmand-utmärkelsen, för restauranger som erbjuder god mat till ett vettigare pris. I år var det Olo och Grotesk som fick den utnämningen. Jag tror jag siktar på dem i stället.

Men hur som helst, alltid roligt att också lilla Helsingfors får fler stjärnkrogar! Så kan man ju ta och gratulera Michelingubben också, som kommit på det utmärkta försäljningstricket att uppdatera guiderna varje år, så du behöver en ny guide för hotell och restauranger med tolv månaders mellanrum. Ladda ner listan med Michelinkrogar i andra europeiska städer här, i fall du vill fira stort på nästa resa.

onsdag 5 mars 2008

Cuba, Moskva och fisu

Läs Jerry Shrivers rapport om Helsingfors nattliv för ABC-news.

Förutom Redrum, We Got Beef, Lux, Ahjo, Bläk, DTM, Lost & Found har han fallit hårt för både Cuba, Arctic Icebar, Sports Academy, Kafé Moskva, och slutligen karaoke på Onnela. Samt den ädla drycken fisu, förstås.

EDIT: Artikeln är ursprungligen skriven för USA Today, som också visar fler bilder från Hesanattlivet, här.

Hur mår ditt sopsamvete?

En snabb rundfrågning bland mina närmast sörjande visade att de har väldigt ohälsosamma sopvanor. Flera stycken slänger både glas- och aluminiumburkar i blandavfallet. De flesta för ut tidningar, men alla orkar inte sortera papp i samma veva. För att inte tala om att kompostera – "det luktar".

Finländare är bra på att återanvända flaskor och återvinna tidningspapper, men det beror på att det finns industriparter som vinner på det och vill ha tillbaka våra pantflaskor och gamla tidningar. I övrigt är vi väldigt dåliga på att sortera.

När handeln och industrin i bästa fall sorterar närmare 100 procent av sitt avfall går över 60 procent av samhällsavfallet i Finland osorterat till avstjälpningsplatsen. Vi är alltså lika bra (läs: dåliga) på att sortera som britter och portugiser. I Sverige åker däremot bara lite på en tiondel till avstjälpningsplatsen, i Danmark ännu mindre. Ska vi låta svenskarna vara bättre, va?

Det är lite som att bränna upp pengar, faktiskt. Visste du till exempel hur mycket energi det går åt till att återvinna en aluminiumburk, jämfört med att producera en ny? Max fem procent. Och aluminiumburken kan återvinnas i all oändlighet. Släng den inte.

Största synden är ändå hur mycket matrester det ligger på avstjälpningsplatserna i dag. Det är faktiskt inte svårt att A) köpa bara så mycket mat man själv tänker äta och B) kompostera. Nedan anvisning från SAD om hur du gör ett kompostkärl av ett par tidningssidor. Jag har länkat till den förr. Mitt tips för att få komposten att sluta lukta? FÖR UT DEN OFTARE.

måndag 3 mars 2008

Industristäder har sin charm

Besökte Finlands Manchester i helgen. Industrilandskapet i Tammerfors är charmigt på många sätt:

1: Det är snyggt. Tegelväggarna från Finlaysons gamla fabrik pryder gatorna än i dag. En del byggnader hyser butiker, krogar och biosalonger, andra planeras bli bostäder. Tänk att få bo i en loftlägenhet med ståtliga fabriksfönster!



2: Forsen. Industristäder ligger där det finns mycket vatten. Vattnet ändrar med årstiderna och ger staden en helt ny prägel beroende på väder och vind. I helgen var det svart. Svart, kallt, respektingivande – och vackert.


3: Verklighetskontakten. Folk oroar sig för att stadsbarnen inte vet varifrån äggen och mjölken kommer, men jag tror det finns lika många som aldrig sett en fabrik. I Tammerfors finns de mitt i stan. Visst, vi har kraftverk i Helsingfors också, men de är lite utanför centrum och ger inte staden samma karaktär.

Nå, så har vi ju miljöaspekten – Helsingfors Energi står för större utsläpp än alla bilar i Helsingfors, vilket ju inte är så kul. Så därför är det roligt när kraftverk och fabriker slutar spy ut rök och i stället fylls med till exempel kulturverksamhet. Som Kabelfabriken. Eller Söderviks gasverk, som Flowfestivalen fyllde med electropop i somras, och där också Viirus bor i dag. Det är ju förstås inte lätt att omvandla ett smutsigt fabriksområde till en kulturell oas, men staden utreder nu exakt hur förpestat Södervik är och vad det går att göra åt saken. Går allt bra ska Stuba Nikula utvidga Kabelfabriksverksamheten till Sörnäs. Håll tummarna.